E-mailadres: [email protected]

KVK-nummer: 81952104

Stuur ons een bericht / aanvraag voor een bestelling via onderstaand contactformulier:

Privacyverklaring

Hint

Kijk naar de dikgedrukte letters

Hint

Zet de dikgedrukte letters achter elkaar

Hint

#HenkIsHip

Zoek naar Henk van Adel op social media

Hint

In elke afbeelding van een bloem zit een cijfer verborgen

Hint

Zoek een overeenkomend getal in de overige afbeeldingen op Facebookpagina van Henk van Adel en koppel deze aan een bloem

Hint

Een anagram is een woord, gevormd uit de letters van een ander woord, maar in een andere volgorde

Hint

Iris Schout zou je wel kunnen helpen

Hint

Een .......... is iemand die onderzoek doet naar het verleden

Hint

De getallen zijn de coördinaten van het beginpunt

Hint

Een uitrit is een straat met een drempel

Hint

Als je op tijd naar rechts gaat, zal je nooit een doodlopende straat inrijden

Hint

Bij stap 6 moet je goed op de tijd letten

Hint

Een ..... is de gedroogde bast van de eik

Hint

Voer deze opdracht fysiek uit. Kies de richting waar je na de laatste stap met je gezicht naartoe kijkt

Hint

Zie de rotonde als een klok. Om 3 uur staat de kleine wijzer naar ...... gericht

Hint

Deze toren maakte vroeger deel uit van de stadsmuur

Hint

De eindcode bestaat uit drie getallen

Hint

Schrijf de figuurtjes om naar getallen met behulp van het gele papiertje

Hint

De code is: hamer - boek zonder lijntjes - viking

Hint

Zoek naar de cijfers nul en een in de zinnen die uit de opdrachten gekomen zijn

Hint

De code is: 1 = juist. 0 = onjuist

Hint

Beantwoord de vragen bij de kruiswoordpuzzel zodat je de geheimtaal om kan zetten naar het alfabet

Hint

Wanneer je de tekst vertaald hebt, ontstaat er een routebeschrijving

Hint

De naam van de straat waar de schat zich bevindt, bevat een dier

Superhint

In de opdracht zie je een aantal namen staan. Bijna elke naam bevat een dikgedrukte letter. Als je alle dikgedrukte letters achter elkaar zet, vormen deze letters de naam 'Henk van Adel'.  Deze naam kan je invullen als antwoord.

Superhint

 1. Je moet Henk van Adel gaan zoeken op Facebook. Je kan zijn pagina herkennen aan zijn omslagfoto. De omslagfoto is dezelfde foto als de achtergrond op de website van Denkers van de Lage Landen.  
 2. Op de Facebookpagina zie je een aantal posts van Henk van Adel. Een post bevat allerlei foto’s van bloemen. De andere foto’s gaan over heel andere dingen. De foto’s over de andere dingen hebben allemaal een overeenkomst; het gaat steeds om het getal vier. Zo zie je bijvoorbeeld vier wielrenners, vier hanen en vier glazen. 
 3. Vervolgens moet je naar de post over de bloemen gaan kijken. In elk van deze foto’s zit een cijfer verborgen. Je moet dus een cijfer gaan linken aan elke bloemsoort. 
 4. Als je dit goed doet, zal je zien dat het cijfer vier bij de foto van de tulpen hoort. 
 5. Gebruik vervolgens de post van 1 januari. Henk van Adel geeft zelf een hint in deze post. Je kan namelijk uit deze post halen dat hij in Assendorp woont. Assendorp is een wijk in Zwolle. 
 6. In de wijk Assendorp vind je veel straten met namen van bloemen, waaronder de Tulpstraat. Naar deze straat ben je op zoek.  

Superhint

 1. Je ziet een aantal namen onder elkaar staan. Alle letters in een naam kunnen door elkaar worden gehusseld op een manier dat er een naam van een beroep ontstaat. 
 2. Als je bijvoorbeeld ‘Ank Brakkebet’ door elkaar husselt, krijg je het beroep ‘banketbakker’.  Zo hussel je elke naam door elkaar totdat je een lijstje met beroepen hebt.
 3. Het manuscript is erg oud en je wil een routebeschrijving uit het verleden omzetten zodat het bruikbaar is voor het heden. Er is iemand in de lijst die veel weet over het verleden. 
 4. Het beroep waar je naar op zoek bent is ‘historicus’.

Superhint

Voor deze opdracht hebben we geen uitgeschreven Superhint, omdat de opdracht te lang is om helemaal punt voor punt uit te leggen. Wil je meer weten over het oplossen van deze opdracht? Stuur ons dan gerust een mailtje op het e-mailadres [email protected] of probeer ons te bereiken via social media. Als antwoord kun je invullen: Wijndragerstoren

 

Superhint

Voor deze opdracht hebben we geen speciale Superhint, omdat de opdracht te lang is om helemaal punt voor punt uit te leggen. Wil je meer weten over het oplossen van deze opdracht? Stuur ons dan gerust een mailtje op het e-mailadres [email protected] of probeer ons te bereiken via social media. Als antwoord kun je invullen: Eekwal

Superhint

 1. Je krijgt een kaart van een deel van Zwolle. Deze kaart is weer ingedeeld in vier blokken. 
 2. Bij elk blok van de kaart hoort een opdracht. Elk van deze opdrachten geeft een oplossing in de vorm van een zin. 
 3. Op de volgende manieren kun je elke deelopdracht oplossen:
  1. Deelopdracht 1: Je krijgt een tekst die geschreven is door de koophandelaar van het manuscript. Het gaat jou alleen om de eerste letters van elke regel. Zet al deze letters achter elkaar. Die vormen dan de volgende spreuk: ‘Eendracht maakt macht.’ 
  2. Deelopdracht 2:  Bij de tweede deelopdracht moet je de wijsheid van het varken achterhalen. De tekst staat nog geschreven in geheimtaal in de vorm van diertjes.
   In de documenten vind je een papier met allerlei dieren en de letters die bij alle dieren horen. Vertaal aan de hand van dit papier de wijsheid van het varken.
   Als je dit goed doet, krijg je als antwoord: Nolla, nialas, zero, noll. Dit betekent 'nul' in verschillende talen.
  3. Deelopdracht 3: Bij deze deelopdracht moet je ganzenbord gaan spelen. Je speelt dit spel maar met één speler. Je hebt ook een tekst gekregen met instructies. Deze instructies moet je heel nauwkeurig opvolgen. Lees ook heel goed de spelregels door. Op heel veel hokjes kun je een letter verzamelen. Elke keer als je op een hokje komt met een letter, schrijf je deze letter op. Op het einde kun je alle letters achter elkaar zetten. Dan krijg je als het goed is de volgende zin: ‘Goed gedaan knul’.
  4. Deelopdracht 4: De laatste deelopdracht vraagt je om een rebus op te lossen. Als je deze rebus goed oplost, krijg je het volgende antwoord: ‘Je hebt weinig benul wat dit betekent’. 
 4. Als het goed is, heb je nu vier verschillende zinnen. Drie zinnen bevatten het woord ‘nul’. Een zin bevat het woord ‘een’. Deze zin moet je invullen als antwoord.
 5. Het antwoord is: ‘Eendracht maakt macht.’

Superhint

 1. Kijk eerst naar de ingevulde kruiswoordpuzzel die gegeven is. Deze kruiswoordpuzzel is alleen ingevuld met geheimtaal. Vervolgens heb je ook een lege kruiswoordpuzzel gekregen. 
 2. Vul de lege kruiswoordpuzzel in, zoals je dat met een normale kruiswoordpuzzel ook zou doen. 
 3. Daarna kun je de twee ingevulde kruiswoordpuzzels vergelijken. Zo kun je achterhalen welke letter uit het alfabet hoort bij een letter uit de geheimtaal. 
 4. Schrijf alle icoontjes uit de geheimtaal op een papiertje. Schrijf vervolgens de juiste letter uit het alfabet bij elk icoontje. 
 5. Je hebt ook een routebeschrijving gekregen. Op deze routebeschrijving zijn bepaalde woorden geschreven in geheimtaal. Dit is dezelfde geheimtaal als in de kruiswoordpuzzel. Gebruik de vertalingen van de eerdere stappen om de woorden in de routebeschrijving om te zetten naar het alfabet.
 6. Volg daarna de instructies van de routebeschrijving. 
 7. Als je dit goed doet, kom je uit bij de juiste eindlocatie. Je moet het volgende antwoord invullen: Katerveerdijk

Superhint

 • Deelopdracht 1: Bij deze opdracht wordt het volgende patroon gevolgd:
  • 7 * 5 = 35
  • 35 - 5 = 30
  • 30 * 5 = 150
  • 150 - 5 = 145
  • 145 * 5 = 725
  • (725 - 5 = 720)
  • Het antwoord is: ‘725’ 
 • Deelopdracht 2: Er wordt een tabel gegeven die gevuld is met getallen. De som van alle getallen in een rij of in een kolom is gelijk aan 18. Op de plaats van het vraagteken moet dus een getal komen zodat 2 + ? + 7 + 6 = 18. Het vraagteken is dus gelijk aan ‘3’. 
 • Deelopdracht 3: Bij de laatste deelopdracht moet er weer een verband gevonden worden. Elke keer moet je de twee getallen bovenin keer elkaar doen en daarna moet je de getallen ook nog een keer bij elkaar optellen. Bij ‘7 5’ doe je dus 7 * 5 + 7 + 5 = 47. Op dezelfde manier heb je 8 * 4 + 8 + 4 = 44. Voor het vraagteken krijg je dus: 8 * 7 + 8 + 7 = 56 + 15 = 71. 
 • Zet op het laatst alle oplossingen van de deelopdracht achter elkaar: 725371. Dit is ook de code die je moet invullen.

Superhint

 • Deze opdracht is verdeeld in meerdere kleine opdrachtjes. Deze opdracht kan best als heel moeilijk worden ervaren. Let dus goed op! Op de volgende manier zou je tot de goede oplossing kunnen komen:

  • Deelopdracht 1: Je gaat hier kijken naar een rij met cijfers. Deze rij wordt de rij van Fibonacci genoemd. Elk cijfer in de rij van Fibonacci is de som van de twee vorige cijfers. De rij van Fibonacci is dus: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 … Je ziet daarna ook -1 en -11 onder twee lege hokjes staan. Op die lege hokjes horen dus 8 en 13 te staan. Van de 8 haal je 1 af. Van de 13 haal je 11 af. Dan krijg je dus 7 en 2. Het antwoord voor deze deelopdracht is 72. 
  • Deelopdracht 2: Bij de tweede deelopdracht krijg je een tabel met informatie over een aantal gebouwen in Zwolle. 
   • Wat hebben deze gebouwen gemeen? Het zijn allemaal monumenten! 
   • De laatste kolom van de tabel bevat allerlei nummers. Dit zijn monumentnummers. Elk monument in Nederland staat ingeschreven bij het Rijksmonumententregister onder een bepaald monumentnummer.
   • Neem een kijkje op de site van Rijksmonumenten en zoek in de zoekmachine naar de monumenten waarvan het monumentnummer nog niet in de tabel staat. 
   • Bij ‘Het Engelse Werk’ hoort het monumentnummer 41894.
   • Bij ‘Broerenkerk’ hoort het monumentnummer 41549.
   • Bij ‘Museum de Fundatie’ hoort het monumentnummer 41563.
   • In de opdracht kreeg je al de volgende hint:
    • _ _ _ _ _  = Het Engelse Werk - Broerenkerk + Museum de Fundatie
   • Vul voor elk monument het monumentnummer in, en los de som op. Het antwoord moet 41908 zijn. Dat is ook het antwoord van deze deelopdracht.
  • Deelopdracht 3: Voor de laatste deelopdracht krijg je wederom een rij met cijfers.
   • Het idee is dit: je begint bij 0, en daarna maak je steeds een sprongetje vooruit of achteruit in de getallen. Die sprongen worden steeds één stapje groter. De regel om de rij te vormen is eenvoudig: je springt achteruit, tenzij je dan op een getal onder 0 uitkomt, of op een getal dat je al gehad hebt. Vanuit 0 ga je dus een stapje van 1 vooruit naar 1, vanuit 1 moet je 2 vooruit naar 3 (want anders wordt het -1), vanuit 3 moet je naar 6 (want anders wordt het 3-3=0, maar 0 heb je al gehad), vanaf zes kun je 4 stapjes terug naar 2. Vanaf daar moet je 5 vooruit naar 7, 6 vooruit naar 13, 7 vooruit naar 20, maar dan kun je 8 terug naar 12, dan 21, enzovoort. 
   • De volgende getallen waren al gegeven: 0 1 3 6 2 7 13 20 12 21 11 22 _ _ 
   • Je moet de twee volgende getallen in de rij vinden.
   • Bij het eerstvolgende getal in de rij moet je van 22 of 12 aftrekken of je moet 12 optellen bij 22. 22 - 12 = 10. 10 zit nog niet in de rij, dus 10 is het volgende getal in de rij van Recamán.
   • Het getal daarna is 13 meer of minder dan 10. 10 - 13 is kleiner dan 0, dus moet je 13 optellen bij 10. 10 + 13 = 23. 23 is dus het volgende getal in de rij. 
   • Het antwoord voor deze deelopdracht is dus ook: 10 23

  Op het laatst moet alle antwoorden van de deelopdrachten achter elkaar worden gezet. Dan krijg je als code: 72419081023.

Superhint

 1. Kijk goed naar het gele papiertje en volg de aanwijzingen die gegeven zijn over de kleuren.
 2. Nu wordt duidelijk dat de Romeinse helm, de tempel en de boot niet in de code voorkomen.
 3. Rechtsboven zie je de Viking, de Romeinse helm en de tempel. Van de Romeinse helm en de tempel wist je al dat ze niet in de code zitten. Dat betekent dat de Viking wel in de code zit. Het lijntje onder deze icoontjes is oranje, dus staat de Viking nog niet op de goede plaats.
 4. Linksonder zie je een boek met lijntjes, een zuil met een donker accent en de Viking. Een van deze icoontjes zit in de code en staat op de goede plaats, vanwege het groene lijntje. Je weet al dat de Viking in de code moet zitten (zie stap 3). Nu weet je dus ook dat de Viking helemaal rechts zit in de code. Voor de rest weet je ook dat het boek met de streepjes en de zuil met een donker accent NIET in de code zitten.
 5. Rechts van het midden staat ook nog een aanwijzing. Een van de icoontjes zit in de code, maar staat nog niet op de goede plaats. Je weet van stap 4 dat de zuil met een donker accent en het boek met de streepjes niet in de code zitten. Daarom moet het lege boek dus in de code zitten. Het lege boek moet alleen niet rechts in de code staan.
 6. Als laatste gebruik je de aanwijzing rechtsonder. Je weet al dat de Viking rechts in de code staat. Het boek met de streepjes zit niet in de code. De hamer moet dus wel in de code zitten, en hij staat ook op de goede plek.
 7. Links in de code staat de hamer. Rechts in de code staat de Viking. Dat betekent dus dat het lege boek in het midden moet staan.
 8. De goede code is dus: hamer - leeg boek - Viking. Deze code kun je met het gele papiertje omzetten naar cijfers. Dan krijg je de code 876